12 Ocak 2014 Pazar

Tantal

Periyodik çizelgenin V B grubunda yer alan kimyasal bir elementtir. Cevherlerinde birlikte bulunduğu niyobyuma benzer. İlk kez 1802′de Ekeberg tarafından bulunmuş olmasına karşın, 1844′te Rose ve 1866′ da Marignac tarafından niyobik ve tantalik asitlerin birbirinden değişik asitler olduğunun gösterilmesine kadar bu iki elementi birçok kimyacı aynı element olarak kabul etti. Arı tantalın elde edilmesi ancak 1903′te Bolton tarafından başarıldı.
Sembolü: Ta
Atom Numarası: 73
Atom Ağırlığı: 180.94788
Elemet serisi: Geçiş Metali
Maddenin Hali: Katı
Görünümü: Gri mavimsi metalik

PERİYODİK TABLO

Gümüş renginde ağır ve çok sert bir metaldir. Arı durumdayken işlenebilir. 150°C’ın altındaki hemen tüm kimyasal tepkimelere karşı dayanıklı olup, yalnızca hidrofluorik asitten, fluorür iyonu içeren asitli çözeltilerden ve serbest kükürt trioksitten etkilenir. Bu derecenin üstündeki sıcaklıklarda ise daha etkindir.
Tantalın bilinen 16 izotopu vardır. Ancak doğal tantal yalnızca iki izotoptan oluşur. Bunlardan Ta-180 son derece az bulunan ve yarılanma süresi 1013 yıldan uzun olan, çok uzun ömürlü ve kararsız bir izotopdur. Tantali niyobudan ayırmak için bir dizi karmaşık işlem uygulanması gerekir. Metalik tantal, ergime noktası yüksek dayanıklı ve işlenmesi kolay olduğundan elektronik kondansatörlerin ve vakum fırınlarının parçalarının yapımında, kimya fabrikalarının donanımlarında nükleer reaktörlerde, uçak ve roket parçalarının yapımında, kimya fabrikalarının donanımlarında nükleer reaktörlerde, uçak ve roket parçalarının yapımında kullanılır. Ayrıca bu elementten vücut sıvılarından etkilenmemesi ve tahriş edici olmaması nedeniyle cerrahi protezlerin yapımında da yararlanılır.
Tantal oksitten kamera merceklerinin yapımında kullanılan kırılma indisi yüksek camlara takılır. Bulunduğu başlıca ülkeler: Kongo, Portekiz, Brezilya, Mozambik, Tayland, Nijerya ve Kanada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder