11 Ocak 2014 Cumartesi

Skandiyum

Skandiyum nadir toprak metallerinden bir element. Sc sembolüyle gösterilirYerkabuğunda % 0,0006 nispetinde, dağılmış olarak ve demir, mağnezyumkalay vezirkonyum gibi metallerle bulunur. Önemli bir minerali skandiyum-ytriyum silikatlarkarışımı olan tortvetittir.

Skandiyum gümüş beyazlığındadır. Atom numarası 21, atom ağırlığı 44,96, erime noktası 1539°C, kaynama noktası 2730°C ve yoğunluğu 3,05 g/cm3tür. Elektron düzeni Ar 3d1 4S2 olup, bileşiklerinde 3+ değerliğini alır.

Genellikle tuzları renksiz olup su ile hidroliz olurlar. Oksidi ve diğer bileşikleri katalizör olarak kullanılırMetalik skandiyum, skandiyum florürün kalsiyumla indirgenmesindenelde edilir.

Skandiyumun sun’î izotopu olan skandiyum-47 bir iz elementi olarak kullanılırAyrıcametalik skandiyum nikel alkali pillerinde anotta kullanıldığı zaman pilin performansını(gücünü) arttırır.

Atom numarası: 21
Simge: Sc
Kütle numarası: 44.956
Kaynama Noktası (C): 2730
Erime Noktası (C): 1539
Yoğunluk: 3
Buharlaşma Isısı: 81
Kaynaşma (Füzyon) Isısı: 3.8
Elektriksel iletkenlik: 0.015Skandiyum, periyodik cetvelin III B grubunda yer alan kimyasal bir elementtir. Norveçli Nilson tarafından bulundu. Cevherlerinde itriyum ve nadir topraklar bulunmakla beraber, nadir topraklar grubunda olmayan bir madendir.
Periyodik çizelgede itriyum ve bor sütununda bulunur, demir grubu ile nadir topraklar arasında bir geçiş elementi olarak kabul edilir. Başlıca cevheri tortvetit’tir (skandiyum itriyum silikat), tuzları renksizdir. Oksidi beyazdır ve hafif bir baz özelliği taşır. Oksalatının az çözünürlüğü bakımından nadir topraklara benzer, ancak flüorünün alkali flüorürlerde verdiği flüor tuzlarıyla bu maden grubundan ayrılır. Çok az çıkarıldığı için uygulama alanı yok denecek kadar azdır.
Sembolü: Sc
Atom Numarası: 21
Atom Ağırlığı: 44.955912
Elemet serisi: Geçiş Metali
Maddenin Hali: Katı
Görünümü: Gümüşü Beyaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder