11 Ocak 2014 Cumartesi

Molibden

Periyodik cetvelin VB grubunda tungsten ve krom ile birlikte yer alan, sert, tel haline getirilebilir, gümüş beyaz renginde bir kimyasal elementtir. Özellikleri tungsten ve kroma benzer.
Sembolü: Mo
Atom Numarası: 42
Atom Ağırlığı: 95.96
Elemet serisi: Geçiş metali
Maddenin Hali: Katı
Görünümü: Gümüş beyaz

PERİYODİK TABLO

Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olması nedeniyle demir çelik endüstrisinin aranan bir elementidir. İlk kez 1778′de İsveçli bilgin Peter Hjelm tarafından molibdenitten ayrıştırılarak elde edildi.
Akkor derecede oksitlenir. Soğukta havadan etkilenmez. Nitrik ve sülfirik asitten etkilenir. Klor içinde yanar. Yüksek sıcaklıklarda su buharını ayrıştırır.
Molibdenin Elde Edilmesi:
Doğada metalik halde bulunmaz. Molibdenit (MoS2), povelik (CaMoWO4), vulfenit (PbMoO4) gibi filizlerde az miktarda vardır. Bakır ve volfram işlenmesi sırasında yan ürün olarak elde edilir. Metalik molibden genellikle molibden oksidin yada amonyum molibdatın hidrojenle indirgenmesiyle elde edilen molibden tozunun eritilmesinden elde edilir. Doğada Mo-92, Mo-94, Mo-95, Mo-96, Mo-97, Mo-98, Mo-100 gibi yedi sabit izotobu vardır.
Dünyada en çok molibden üretici ülke, Amerika’dır. Onu sırayla Rusya, Şili, Yugoslavya, Kanada, Çin, Japonya, Meksika, Norveç, Filipinler ve Kore izler.
Kullanım Alanları:
Esneklik modülü ve erime noktası çok yüksek olduğundan değerli bir alaşım elementtir. Tavlanabilir çeliklerin sertleşebilme özelliklerini arttırır. Bu nedenle elektrikle ısıtılan cam üretme fırınlarında elektrot olarak, uçak parçaları yapımında, gemi şaftaları, tüfek namluları, elektrik ve elektronik endüstrisinde kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder