Periyodik cetvelin IV B grubunda yer alan bir kimyasal elementtir. Külrengi beyaz renkte katı bir elementtir. 1789 yılında Martin Heinrich Klaproth tarafından bulunmuştur.
Zirkonyum havada kırmızı bir alevle yanar. Ancak asitlerin ve alkalilerin etkisine dayanıklıdır. 90, 91, 92, 94, 96 numaraları taşıyan beş kararlı; 93, 95 ve 97 numaraları taşıyan üç kararsız izatopu vardır. Doğada yaygın bulunan bir elementtir. En çok ABD’de Florida. Kaliforniya, Oregon ve İdaho ile Avustralya, Brezilya ve Hindistan’da bulunur. Başlıca filizleri zirkon ve bedeleyittir. En çok bilinen bileşiği bedeleyit halinde bulunan zirkonyumoksittir (ZrO2). 2.600-2.700°C’ta eridiği için çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen bir maddedir. Bu nedenle pota yapımında kullanılır. Alkalilerle birleşerek zirkonatlar verir. Zirkonyum başlıca iki mineralden elde edilir: Zirkon da denen Zirkonyum silikat (ZrSiOm4) ve beledeyit denen zirkonyum oksit (ZrO2).
Sembolü: Zr
Atom Numarası: 40
Atom Ağırlığı: 91.224
Elemet serisi: Geçiş Metali
Atom Numarası: 40
Atom Ağırlığı: 91.224
Elemet serisi: Geçiş Metali
Maddenin Hali: Katı
Görünümü: Beyaz
Görünümü: Beyaz
PERİYODİK TABLO
Zirkonyum Kullanım Alanları:
Yanma özelliğinden dolayı askeriyede kullanılır. Aşınmaya karşı dayanıklılığı ve yavaş nötronları geçirgenliği nedeniyle zirkonyum endüstride özellikle reaktörlerdeki yakıtların koruyucu kılıflarında kullanılır. Ancak bu alanda kullanılmadan önce. genellikle birlikte bulunduğu hafniyumdan arındırılması gerekir. Bu uygulama ile bu maddenin kalayla alaşımından yararlanılır. Aşınmaya karşı dayanıklılığı nedeniyle de ayrıca kimya endüstrisinde çeşitli aygıt ve gereçlerin yapımında, kemik cerrahisinde, elektronik tüplerin yapımında ve bazı özel çeliklerin yapımında da kullanılır. Korozyona dayanıklıdır. Bu sebepten pek çok aletin yapımında zirkonyumdan yararlanılır. Zirkonyum-niobyum alaşımları süperiletken mıknatısların yapımında kullanılır.
Zirkonyumun Elde Edilmesi:
ZrO2 + 2Cl2 + 2C (900°C) → ZrCl4 + 2CO
ZrCl4 + 2Mg (1100°C) → 2MgCl2 + Zr
Hava ile reaksiyonu:
(Zr (k) + O2 (g) → ZrO2 (k))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder