Civa; sıvı formda bulunan, gümüşümsü beyaz renkte olan, akışkan olan kimyasal bir element'dir. Oda sıcaklığında sıvı halde olan tek metaldir. Civa'nın periyodik tablodaki sembolü "Hg" dir. Atom numarası ise 80'dir. "Hg" sembolü, Latince'deki hydrargyrum (sulu/sıvı gümüş) sözcüğünden gelir. Civa'nın donma noktasının çok yüksek olmasından dolayı normal koşullarda sıvı halde bulunur
Civa nerelerde kullanılır?
İnsanoğlu 3500 yıldan beri endüstriyel ve tarımsal amaçlarla civayı kullanmaya çalışmaktadır.
Civa mantar öldürmede de kullanılır. Civa bileşikleri tarım ve kağıt endüstrisinde, plastik, pil, boya sanayiinde kullanılmaktadır. Termometre, Manometre, redresör gibi aletlerdede kullanılmaktadır. neon ışıkların yapımındada civa kullanılmaktadır. Patlayıcılar ve ateşleyicilerdede kullanılmaktadırlar. Civa buharlı lambalarda kullanılır. Civa buharlı lambalar, beyaz parlak bir ışıkverir. Bazı elektrik devre anahtarlarının yapımında da civa kullanılır. Ayrıca, aynaların sırlanmasında, altın ve gümüş üretiminde, tıpta tedavi maddesi olarak civadan faydalanılır.
Civa zararlı mıdır zararlıysa zararları nelerdir?
Civa kanserojendir. Pahalı bir elementtir. inhibitör olduğu için çok tehlikelidir. Organik civa bileşikleri önemli olmakla birlikte tehlikelidir. Örneğin; metil civa, ırmak ve göllerde bulunabilen öldürücü bir kirleticidir. Civa zehirli bir maddedir; solunum, mide ve deri yoluyla emilir. Bedenden atılımı için çok az yol olduğundan, birikerek etkisi artan bir zehirdir. civa uçucu bir elementtir. Uzun süre solunmasıda zararlıdır. Civa, insanlarda gelişmekte olan sinir sistemlerine zarar verir. civa, vücuttan atılamıyor ve civa buharı, hücre zarından kolaylıkla geçerek beyne ulaşıyor. Tüm dokulara yerleşen civa buharı, zamanla dokularda birikirse, dönüşümü olmayan nörolojik bulgularak neden oluyor. Bunlar, ölümle sonuçlanabiliyor. Hatta zamanında tanı konulması durumunda bile uygulanacak tedavi, ortaya çıkan bulguları ortadan kaldırmayabiliyor. Civa'nın zararlarını sıralayacak olursak:
1- Sinir sistemi bozukluklarına sebep olur.
2- Beyin fonksiyonlarına zarar verir.
3- dna ve kromozomlara zarar verir.
4- Alerjik reaksiyonlara, deri isiliklerine, yorgunluğa ve baş ağrısına yol açar.
5- Üreme ile ilgili negatif etkilere yol açar; spermlere zarar vermek, sakat doğumlar ve düşük doğum gibi.
6- Beyin fonksiyonlarının zarar görmesi, öğrenme bozukluğuna, kişilik değişikliklerine, titremeye, görünüm bozukluklarına, sağırlığa, kas koordinasyon kaybına ve hafıza kaybına yol açar.
7- Kromozomların zarar görmesi ise mongolizme yol açar.
Herhangi bir yere civa döküldüğü zaman ne yapılmalıdır?
Herhangi bir yüzeye civa döküldüğü zaman üzerine toz kükürt dökülmelidir. Ve oluşan karışım temizlenirken dikkat edilmelidir.
Civa nerelerde bulunur?
Civa, hava, su ve toprakta birkaç şekilde bulunur. Bunlar, elementel civa, inorganik ve organik civa bileşikleri şeklindedir. Civa bazen, filizinin yeryüzüne çıkan tabakasında doğal damlacıklar halinde bulunur. Kömür ve petrol gibi fosil yakıtlarının kullanımı, madencilik, metalürji, çelik ve çimento üretimi de civanın ortaya çıkmasına yol açar.
Elementel civa nedir?
Elementel ya da metalik civa parlak, gümüş beyazı bir metaldir ve oda sıcaklığında sıvıdır. Özgül ağırlığı 13,6 gr/cm3, atom numarası 80, atom ağırlığı 200,61'dir. Sadece ısıtıldığı zaman değil, oda sıcaklığında da buharlaşır. Civa buharları zehirlidir. Civanın en önemli minerali sinoberdir (zencefre) (HgS)’dir.
Civa tuzları nedir?
İnorganik civa bileşikleri ya da daha çok bilinen adıyla civa tuzları, genel olarak beyaz toz ya da kristal halde bulunur. Sadece civa sülfür bileşiği kırmızı renklidir. Civanın ergime noktası -38.8 ºC, kaynama noktası 356.58 ºC’dir. ısı iletkenliği kötü olmasına rağmen elektrik iletkenliği oldukça iyidir. Civa, diğer metallerle kolayca alaşım yapar. Bu alaşımlara amalgam adı verilir. civa elektrik akımıyla birlikte neon, argon, kripton, ksenon gibi soy gazlarla birleşebilir.
Kaynak: http://civa.nedir.com/#ixzz2qBS1b22O
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder