Belçika’da bulunan yeni fosiller, en iyi bilinen kedi, köpek ve diğer karnivor memelilerin (gelincikler, ayılar, foklar gibi) atalarına ışık tutuyor. Fosiller onların 55 milyon yıl önceki ilkel formlarının izlerini taşıyor (tarihin başlangıç periyodu olarak bilinen eosen dönemine ait). Journal of Vertebrate Paleontology adlı dergide yayınlanan çalışmada, bu grubun kökenlerinden taksonların en eskilerinden birine yeni örneklerin tanımlanmasından söz ediyor.
Dormaalocyon latouri adlı tür daha önceleri Belçika’nın Dormaal adlı bölgesinde bulunmuştu (Bu cins adını bu bölgeden almıştı). Floréal Solé ve onun meslektaşları tarafından bulunan yeni fosiller hayvanların daha iyi tanımlanmasına ve etoburların evrim tarihindeki yerini belirlemede yardımcı oldu. Solé konuyla ilgili olarak bu tanımlamanın eski çağlardaki etoburların kökenlerinin ve ekolojisinin daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayacağını söyledi.
Yeni bulunan fosiller 250’nin üzerinde diş ve ayak topuk kemikleri içeriyor. Eski bulgular sadece üst çenedeki iki azı dişini içeriyorken daha fazla diş örneği Dormaalocyon’nın diş diziliminin tamamının tanımlanmasına izin veriyor. Yeni bulgular süt dişlerini de içeriyor. Buradaki dişlerin oldukça ilkel görünümlü olmasıDormaalocyon’nun etoburların kökenine oldukça yakın hatta belki de Avrupa’daki kökeni olabileceğine işaret ediyor.
Bulunan topuk kemikleri Dormaalocyon cinsinin ağaçlara tırmanabildiğini ve oralarda yaşadığını gösteriyor. Yaklaşık 55 milyon yıl önce başlayan ve ‘’Paleocene-Eocene Thermal Maximum’’ (PETM) adı verilen dönemde dünyada küresel ısınma başladı. Bu periyot, içinde etoburların da bulunduğu pek çok memeli grubunun evrimine etki etti. Dr. Solé Dormaalocyon’nun ağaçlarda yaşadığına ve onların PETM sırasında Kuzey Amerika’nın yaprak dökmeyen ağaçlardan oluşan yüksek enlemlerdeki orman kuşaklarına doğru göç ettiğine inanıyor.
Etoburların kökenine yakın olmasına rağmen Paleoesen periyoduna ait fosiller o dönemde daha fazla ilkel türün bulunduğuna işaret ediyor. Solé, etoburların kökeninin anlaşılmasının onların etobur beslenmeye nasıl adapte olduklarını anlamamıza yardımcı olacağını söyledi. Bu nedenle, dinozorların nesli tükendikten sonraki döneme ait olan Dormaalocyon fosilleri plasentalı memelerin evrimine ilişkin bilgiyi sağlıyor. Bu çalışma en eski Eosendöneminde farklı alanlarda yayılış gösteren etoburların Paleosen'in son dönemlerine kadar yayılışlarını sürdürdüklerini gösteriyor. Daha fazla yeni fosilin bulunması plasentalı memelilerin kökeniyle ilgili sorulara yanıt olacak.
O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-)
YanıtlaSilBaşarılar Bora'cim :-)
YanıtlaSil