Magnezyum periyodik cetvelin II A grubunda yer alan toprak alkali metallerden bir kimyasal elementtir. 1795′de J.C. Delanetherie magnezyum tuzlarına magnezit adını verdi. 1803′de C.F. Ludwig dooğal magnezyumkarbonatı buldu. Sir Humphrey Dewy magnezyumu arı olarak elde etti. 1833′de Faraday magnezyum metalini açığa çıkardı.
Magnezyum insan vücudunda bulunur. Vücut magnezyumunun yaklaşık % 60’ı kemik ve dişlerin yapısında yer alır. Diğer minerallerle birlikte sinir uyarımını ve kas kasılmalarını düzenler. Ayrıca enerji metabolizmasında rol alan pek çok enzimi etkin biçime dönüştürür. Kalsiyum gibi magnezyum tuzları da suda erimez ve besinlerdeki magnezyumun çoğu emilemez. Emilimin çoğu yukarı bağırsak bölgesinde olur. Günlük gereksinim düzeyi 300-350 mg arasındadır. Bitki klorofilinin bir yapı taşı olduğundan başlıca kaynak yeşil yapraklı bitkilerdir. Fındık, tahıl ve deniz ürünleri de Özellikle magnezyumdan zengin besinlerdir.
Sembolü: Mg
Atom Numarası: 12
Atom Ağırlığı: 24,312
Elemet serisi: Toprak alkali
Atom Numarası: 12
Atom Ağırlığı: 24,312
Elemet serisi: Toprak alkali
Maddenin Hali: Katımsı
Görünümü: Gümüşi Beyaz
Görünümü: Gümüşi Beyaz
PERİYODİK TABLO
Magnezyum bileşikleri:
Magnezyum bileşikleri içinde en önemlileri yalıtımla kullanılanlardır. Isıtılarak magnezyum oksite (MgO) dönüştürülen magnezit en fazla yararlanılan filizdir. Magnezyum 2000°Cyi aşan sıcaklıklara dayanıklıdır, bu özelliği nedeniyle yüksek fırınlarda kullanılır. Magnezit ayrıca ısı yalıtıcısı olarak kanatıcılarda, sıcak su kazanlarında ve bu borularda kullanılır. Ayrıca sofra tuzlarında nemlenmeyi önleyici olarak yararlanılır ve kozmetik endüstrisiyle eczacılık da uygulama alanları arasındadır. Bir başka magnezyum bileşiği olan olifin, olifin kamu olarak metal döküm işlerinde kalıp yapımında kullanılır. Deniz suyundan sağlanan magnezyumkloritin aynlıştırılmasıyla arı magnezyum elde edilir. Ayrıca az oranda kimya endüstrisinde betonarme işlerinde, özellikle yapı katlarının döşenmesinde yararlanılır. Bir başka kullanım alanı da ısıya dirençli kereste yapımıdır. Magnezyumsülfat (MgSO4), pek çok eczacılık ürününün yapımında (örneğin müshiller), boya maddelerinde, gübrelerde, patlayıcı maddelerde, kibrit ve kâğıt yapımında kullanılır. Magnezyum sütü olarak da bilinen magnezyumhidroksit, şekerin arıtılmasında, sindirimi kolaylaştırıcı pek çok ilaçta katkı maddesi olarak kullanılır.
Magnezyum Kullanım Alanları:
Magnezyum kullanımı sert ve yumuşak maddeler olmak üzere iki alanda toplanabilirler. Metal içinde hiçbir yabancı madde bulunmayan, arı haldeyken sert madde yapımında kullanılmayacak kadar yumuşaktır. Ancak alüminyum, çinko ve zirkonyum gibi başka metallerle karıştırılarak alaşım yapıldığında sertleşir.Magnezyum alaşımlarıyla, alüminyum magnezyum alaşımları başta havacılık endüstrisinde (Gövde, iniş takımları, motor parçaları), makine endüstrisinde, (hava soğutmalı Volkswagen motoru), silah endüstrisinde (füzelerde) ve hafif araç gereç endüstrisinde (taşınabilir eşya ve fotoğraf makineleri gibi opik araçlar) kullanılır. Yumuşak maddelerdeki kullanımı, Magnezyumun bir eşyanın taşıyıcı iskelet yapısı dışındaki kullanımıdır. Yüksek tepkime gücü nedeniyle titanyum, zirkonyum, uranyum ve berilyum gibi metallerin üretiminde indirgeyici element olarak yararlanılır. Bir başka önemli kullanım alanı, demir ya da çelikten yapılmış toprak altı boru hatlarının tanklarının ve ısıtma kazanlarının korunmasıdır. Demir ya da çeliğe negatif yük verilerek, magnezyum tabakalar yarımıyla pozitif kutup oluşturulur. Bu yavaş yavaş çözünür ve örneğin klor iyonlan gibi negatif iyonlu kimyasal bileşikler oluşturur böylece demir ve çeliğin aşınması önlenir.
Magnezyumun Elde Edilmesi:
Deniz suyunda bol miktarda magnezyum vardır. MgCl2 olarak kalsiyum oksit ile reaksiyonunda elde edilir.
CaO + H2O → Ca2+ + 2OH-
Mg2+ + 2OH- → Mg(OH)2
Mg(OH)2 + 2HCl → MgCl2 + 2H2O
MgCl2 elektrolizi sıvı magnezyum ve klor gazı oluşturur.
Katot: Mg2+(l) + 2e- → Mg
Anot: Cl-(l) → 1/2Cl2 (g) + e-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder