UVB (ultraviyole B) ışınlarını göremediğimiz gibi, deri kanserine veya göz rahatsızlıklarına yol açtığı için güneş kremi ve güneş gözlüğü ile korunma gereği duyarız. Bir sıçrayan örümcek türü (Phintella vittata) için ise bu zararlı ışınların romantik bir anlamı olabiliyor.
Bazı böceklerin, kabukluların, kuşların, balıkların ve memelilerin uzun dalga boyundaki UVA ışınlarını (315-400 nm) iletişim için kullandıkları biliniyordu. Fakat, yüksek enerji taşıyan ve zararlı olan orta dalga boyundaki UVB ışınlarının (280-315 nm) hiçbir canlı tarafından görülemediği düşünülüyordu. Singapur'daki National Un.'den araknolog Daiqin Li liderliğindeki ekibin yaptığı araştırmalar sonucunda ise bir canlının bu ışını görebildiği ilk kez kanıtlanmış oldu. Erkek sıçrayan örümceğin karnından UVB ışınını yansıttığı ve bunu çiftleşme gösterisinde kullandığı ortaya çıktı. Peki dişi örümcekler bu ışığı gerçekten görüyorlar mıydı?
Ekip bunu test etmek için 20 erkek örümceği ışık filtreleri olan cam bir kafese koydu. Ve gözlendi ki, dişiler UVB geçişine izin verildiğinde erkeklerle daha çok ilgileniyorlar. Deneyin devamında normalde erkeğinin kur gösterisine olumlu yanıt veren 14 dişi seçildi ve bunlar aynı erkekleri ile beraber UVB filtresiyle ayrılmış kafeslere kondular. 14 dişiden 11 tanesi artık erkeğinin dansına hiç ilgi göstermiyordu. Böylece UVB ışınlarının sıçrayan örümcek tarafından bir şekilde görüldüğü kanıtlanmış oldu. Fakat araştırmacılar karmaşık bir göz yapısına sahip olan bu örümceklerin bu ışınları nasıl gördüklerini veya zararlı ışınların etkisinden nasıl korunduklarını henüz bilmiyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder